Вы тут

Як захаваць вітамін С у агародніне падчас гатавання


Даныя па вывучэнні харчавання дзяцей у Беларусі сведчаць, што вельмі часта школьнікі і дашкольнікі не атрымліваюць неабходныя ў іх узросце рэчывы — бялок, вітаміны і мінеральныя солі, кальцый. Іх дэфіцыт з часам вядзе да розных захворванняў.


— Незбалансаванасць амінакіслотнага складу ежы вядзе да нізкай забяспечанасці арганізма бялком. Празмернае ўжыванне тлустых страў і ласункаў, а менавіта гэтымі прадуктамі перш за ўсё імкнуцца дапоўніць харчаванне дома бацькі, вядзе да парушэння абмену рэчываў, а з часам і да розных хвароб, — расказвае загадчык 3-га педыятрычнага аддзялення 3-й гарадской дзіцячай клінічнай паліклінікі г. Мінска Людміла Кіпцэвіч. — Нястача ў рацыёне агародніны, парушэнне тэхналогіі яе прыгатавання пазбаўляе дзяцей неабходнай колькасці вітамінаў і мінеральных соляў.

У хатніх умовах гэтыя недахопы ўзмацняюцца яшчэ і тым, што ежа нярэдка гатуецца на два дні. Доўгае яе захоўванне разбурае вітамін С, пагаршае засваенне іншых яе інгрэдыентаў. Недастатковае ўжыванне малака і тварагу вядзе да недахопу кальцыю ў арганізме. Мы назіраем яго рэзкі дэфіцыт асабліва ў дзяцей падлеткавага ўзросту.
І ў дзіцячых установах, і дома яшчэ недастаткова і часам няправільна выкарыстоўваецца алей, з-за чаго дзіця пазбаўлена важных у фізіялагічных адносінах поліненасычаных тлустых кіслот.

Нашы з вамі памылкі ў харчаванні можна пералічваць бясконца. У новай рубрыцы «Карысная шпаргалка» для бацькоў і ўсіх ахвотных мы раскажам пра сакрэты здаровага харчавання і правільнае прыгатаванне ежы. Калі ў вас ёсць пытанні з гэтай нагоды,  задавайце. На іх адкажуць педыятры і дыетолагі.

Не знішчыць далікатны вітамін

Сёння мы раскажам пра метады і хітрыкі, якія дазволяць захаваць як мага больш каштоўнага вітаміну С.

  1. Агародніну падчас варкі апускаюць у кіпячую падсоленую ваду. Падчас прыгатавання супоў агародніну закладваюць у гатовы кіпячы булён (мясны, рыбны, грыбны) у такой паслядоўнасці, каб яна не пераварылася. Капусту апускаюць у кіпячую ваду часткамі, каб вада адразу закіпала зноў, і не пераварваюць. Зялёны гарошак і буракі ў салёнай вадзе не вараць, паколькі гарошак такім чынам доўга не разварваецца, а буракі губляюць свае смакавыя якасці.
  2. Агародніну пакрываюць вадой ці булёнам цалкам. Нельга папаўняць вадкасць, якая выкіпела, халоднай вадой. Кісларод, які паступае з вадой, акісляе вітамін С і зніжае яго колькасць.
  3. Нельга часта размешваць змесціва каструлі. Пры неабходнасці гэта робяць асцярожна, не дастаючы агародніну з вадкасці, каб пазбегнуць яе кантакту з паветрам.
  4. Агародніну (моркву, буракі, бульбу), прызначаную для прыгатавання халодных страў (салатаў, вінегрэтаў), вараць у неачышчаным выглядзе ў вадзе ці на пары.
  5. Адвары ачышчанай агародніны выкарыстоўваць для прыгатавання першых страў, соусаў і падлівак. У іх змяшчаюцца вітамін С, некаторыя вітаміны групы В, солі калію і іншыя мінеральныя рэчывы.
  6. Падчас прыгатавання кампотаў і кісялю са свежазамарожаных ягад і фруктаў іх абмываюць праточнай вадой, не размарожваючы, і адразу ж кладуць у кіпень. Так лепш захоўваецца вітамін С. Калі фрукты размарозіць на паветры да варкі, вітамін С цалкам разбурыцца.

Алена КРАВЕЦ

Дадаць каментар

Выбар рэдакцыі

Эканоміка

 Эксперт: Да новага года рост цэн на нерухомасць спыніцца

Эксперт: Да новага года рост цэн на нерухомасць спыніцца

А калі і падрасце, то не больш чым на 0,5-1 працэнт.

Грамадства

Як і хто дапамагае змагацца з восамі ў кватэры?

Як і хто дапамагае змагацца з восамі ў кватэры?

Неяк ранкам я знайшла ў сябе на кухні некалькі вос. 

Культура

Форум тэатральнага мастацтва «ТЭАРТ» пакінуў на сэрцы рваныя раны

Форум тэатральнага мастацтва «ТЭАРТ» пакінуў на сэрцы рваныя раны

Мядзведзь на сцэне, Чэхаў на мове жэстаў і самая дакладная перадача стану дэпрэсіі.