20 Жнівень, панядзелак

Вы тут

Закон Рэспублікі Беларусь


Аб унясенні змяненняў і дапаўненняў у Закон Рэспублікі Беларусь «Аб якасці і бяспецы харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў для жыцця і здароўя чалавека»

Прыняты Палатай прадстаўнікоў 7 чэрвеня 2018 года

Адобраны Саветам Рэспублікі  28 чэрвеня 2018 года


Артыкул 1. Унесці ў Закон Рэспублікі Беларусь ад 29 чэрвеня 2003 года «Аб якасці і бяспецы харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў для жыцця і здароўя чалавека» (Нацыянальны рэестр прававых актаў Рэспублікі Беларусь, 2003 г., № 79, 2/966; 2004 г., № 111, 2/1051; 2006 г., № 122, 2/1259; 2007 г., № 170, 2/1344; 2008 г., № 133, 2/1440; 2012 г., № 8, 2/1892; Нацыянальны прававы Інтэрнэт-партал Рэспублікі Беларусь, 23.01.2014, 2/2128) змяненні і дапаўненні, выклаўшы яго ў новай рэдакцыі:

«Закон Рэспублікі Беларусь

Аб якасці і бяспецы харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў для жыцця і здароўя чалавека

Гэты Закон накіраваны на ўдасканаленне прававых, арганізацыйных і эканамічных асноў дзяржаўнага рэгулявання ў галіне забеспячэння якасці харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў і іх бяспекі для жыцця і здароўя чалавека (далей, калі не пазначана іншае, — забеспячэнне якасці і бяспекі харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў).

Артыкул 1. Асноўныя тэрміны, якія выкарыстоўваюцца ў гэтым Законе, і іх азначэнні

Для мэт гэтага Закона выкарыстоўваюцца наступныя асноўныя тэрміны і іх азначэнні:

— бяспека харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў — стан харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў, які сведчыць пра адсутнасць недапушчальнай рызыкі, звязанай са шкодным уздзеяннем на чалавека і яго будучыя пакаленні, пры іх выкарыстанні ва ўмовах, якія рэкамендаваны;

— біялагічна актыўныя дабаўкі да ежы — прыродныя, ідэнтычныя прыродным хар-
човыя і (або) біялагічна актыўныя рэчывы, а таксама прабіятычныя мікраарганізмы, прызначаныя для непасрэднага ўжывання чалавекам або ўвядзення ў склад харчовых прадуктаў у мэтах узбагачэння яго рацыёну харчавання, якія не з'яўляюцца адзінай крыніцай ежы;

— вытворца — юрыдычная асоба незалежна ад яго арганізацыйна-прававой формы, індывідуальны прадпрымальнік, якія ажыццяўляюць ад свайго імя вытворчасць харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў для рэалізацыі набытчыкам (спажыўцам) і якія нясуць адказнасць за адпаведнасць гэтых харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў устаноўленым патрабаванням да іх якасці і бяспекі;

— якасць харчовых прадуктаў — сукупнасць уласцівасцей і характарыстык харчовых прадуктаў, якія абумоўліваюць іх здольнасць задавальняць фізіялагічныя патрэбы чалавека ў ежы пры звычайных умовах выкарыстання, адпаведнасць гэтых уласцівасцей і характарыстык абавязковым для выканання патрабаванням тэхнічных нарматыўных прававых актаў, і (або) дакументам вытворцы, і (або) грамадзянска-прававым дагаворам, заключаным вытворцам, і (або) патрабаванням, пра выкананне якіх вытворца ў добраахвотным парадку заявіў іншым спосабам, а ў дачыненні да біялагічна актыўных дабавак да ежы — таксама сукупнасць уласцівасцей, якія забяспечваюць эфектыўнасць біялагічна актыўных дабавак да ежы пры ўмове іх выкарыстання ў мэтах, для якіх яны прызначаны;

— якасць харчовай сыравіны — сукупнасць уласцівасцяў і характарыстык харчовай сыравіны, якія вызначаюць яго прыдатнасць для выкарыстання ў мэтах, для якіх яна прызначана, адпаведнасць гэтых уласцівасцяў і характарыстык абавязковым для выканання патрабаванням тэхнічных нарматыўных прававых актаў, і (або) дакументам вытворцы, і (або) грамадзянска-прававым дагаворам, якія заключаныя вытворцам, і (або) патрабаванням, пра выкананне якіх вытворца ў добраахвотным парадку заявіў іншым спосабам;

— крытычная кантрольная кропка — этап вытворчасці, перапрацоўкі (апрацоўкі), рэалізацыі, захоўвання, транспартавання харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў, на якім могуць быць ужытыя метады вытворчага, у тым ліку лабараторнага або іншага, кантролю і прыняты меры па забеспячэнні бяспекі харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў для жыцця і здароўя чалавека;

— матэрыялы і вырабы, што кантактуюць з харчовай сыравінай і харчовымі прадуктамі (далей, калі не пазначана іншае, — матэрыялы і вырабы), — матэрыялы і вырабы, якія, не з'яўляючыся кампанентамі харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў, прымяняюцца для вытворчасці, упакоўвання, рэалізацыі, захоўвання, транспартавання харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў і іх выкарыстання;

— абарот харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў — распрацоўка харчовых прадуктаў, перапрацоўка (апрацоўка), рэалізацыя, захоўванне, транспартаванне, выкарыстанне, знішчэнне, утылізацыя, увоз у Рэспубліку Беларусь, вываз з Рэспублікі Беларусь харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў;

— партыя харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў — пэўная колькасць харчовай сыравіны і харчовых вырабаў аднаго наймення, аднолькава ўпакаваных, вырабленых адным вытворцам з адной зыходнай сыравіны і матэрыялаў у адпаведнасці з адным тэхнічным нарматыўным прававым актам у галіне тэхнічнага нарміравання і стандартызацыі і (або) іншымі дакументамі вытворцы ў пэўны прамежак часу, якая суправаджаецца таварасуправаджальнымі дакументамі, якія забяспечваюць нагляд за харчовай сыравінай і харчовымі прадуктамі і пацвярджаюць іх якасць і бяспеку;

— перапрацоўка (апрацоўка) — цеплавая апрацоўка (акрамя замарожвання і ахалоджвання), вэнджанне, кансерваванне, паспяванне, сквашванне, пасол, сушка, марынаванне, канцэнтраванне, экстракцыя, экструзія або спалучэнне гэтых працэсаў;

— харчовая дабаўка — рэчыва, сумесь рэчываў, якія маюць або не маюць уласную харчовую каштоўнасць, звычайна не ўжываюцца чалавекам непасрэдна ў ежу, наўмысна ўводзяцца ў харчовую сыравіну і харчовыя прадукты з тэхналагічнай мэтай і (або) функцыяй пры іх вытворчасці, захоўванні і транспартаванні, што прыводзіць або можа прывесці да таго, што гэтыя рэчывы, сумесь рэчываў або прадукты іх узаемадзеяння з іншымі рэчывамі становяцца кампанентамі харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў;

— харчовая каштоўнасць харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў — комплекс уласцівасцяў харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў, што забяспечваюць фізіялагічныя патрэбы чалавека ў неабходных рэчывах і энергіі;

— харчовыя прадукты — прадукты жывёльнага, расліннага, мікрабіялагічнага, мінеральнага, штучнага або біятэхналагічнага паходжання ў натуральным, перапрацаваным (апрацаваным) выглядзе, якія прызначаны для ўжывання чалавекам у ежу, у тым ліку спецыялізаваныя харчовыя прадукты, пітная вада, расфасаваныя ў ёмістасці, пітная мінеральная вада, безалкагольныя напоі, біялагічна актыўныя дабаўкі да ежы, алкагольная прадукцыя;

— прыдуманая (арыгінальная) назва харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў — слова або словазлучэнне, якія могуць дапаўняць найменне харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў. Такая назва можа не адлюстроўваць іх спажывецкіх уласцівасцяў і не павінна замяняць найменне харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў;

— харчовая сыравіна — прадукты жывёльнага, расліннага, мікрабіялагічнага, мінеральнага, штучнага або біятэхналагічнага паходжання, а таксама пітная вада, якія выкарыстоўваюцца для вытворчасці харчовых прадуктаў;

— вытворчасць харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў — сукупнасць або спалучэнне этапаў тэхналагічнага працэсу стварэння харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў, якія паслядоўна выконваюцца для іх рэалізацыі;

— нагляд за харчовай сыравінай і харчовымі прадуктамі — магчымасць дакументарна (на папяровых і (або) электронных носьбітах) устанавіць вытворцу і наступных уласнікаў, якія знаходзяцца ў абароце харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў, акрамя канчатковага спажыўца, а таксама месца паходжання (вытворчасці) харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў;

— распрацоўка харчовых прадуктаў — стварэнне ўзораў і (або) нарматыўна-тэхнічнай дакументацыі, неабходных для арганізацыі вытворчасці харчовых прадуктаў;

— рэалізацыя харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў — продаж і іншыя спосабы адчужэння харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў;

— спецыялізаваныя харчовыя прадукты — прызначаныя для мэт бяспечнага ўжы-
вання асобнымі катэгорыямі спажыўцоў харчовыя прадукты, для якіх устаноўлены патрабаванні да колькасці і (або) суадносін асобных рэчываў альбо ўсіх рэчываў і кампанентаў, і (або) якіх змененая колькасць і (або) суадносіны асобных рэчываў адносна натуральнай іх колькасці ў такіх харчовых прадуктах, і (або) у склад якіх уключаны рэчывы альбо кампаненты (акрамя харчовых дабавак і араматызатараў), якія не прысутнічалі першапачаткова і (або) у дачыненні да якіх вытворца заяўляе пра іх лячэбныя, дыетычныя і (або) прафілактычныя ўласцівасці;

— тэрмін прыдатнасці харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў — перыяд часу, на працягу якога харчовая сыравіна і харчовыя прадукты павінны цалкам адпавядаць патрабаванням бяспекі, якія прад'яўляюцца да іх, і ўстаноўленыя актамі заканадаўства, тэхнічнымі рэгламентамі Мытнага саюза, Еўразійскага эканамічнага саюза і іншымі міжнародна-прававымі актамі, якія складаюць права Еўразійскага эканамічнага саюза, а таксама захоўваць свае спажывецкія ўласцівасці, заяўленыя ў маркіроўцы, і па заканчэнні якога яны не прыдатныя для выкарыстання па прызначэнні;

— фальсіфікаваная харчовая сыравіна і харчовыя прадукты — вырабленыя і (або) уцягнутыя ў абарот харчовая сыравіна і харчовыя прадукты з наўмысна змененымі складам, і (або) уласцівасцямі, і (або) характарыстыкамі, якія змяняюць іх харчовую каштоўнасць, і (або) наўмысна змененай інфармацыяй аб складзе і (або) вытворцы, і (або) наўмысна нададзенымі знешнім выглядам і (або) асобнымі ўласцівасцямі пэўнага віду харчовай сыравіны або харчовых прадуктаў, але якія не могуць быць аднесены да харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў, за якія яны выдаюцца.

Артыкул 2. Прававое рэгуляванне адносін у галіне забеспячэння якасці і бяспекі харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў

Адносіны ў галіне забеспячэння якасці і бяспекі харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў рэгулююцца гэтым Законам, іншымі актамі заканадаўства, міжнароднымі дагаворамі Рэспублікі Беларусь, а таксама тэхнічнымі рэгламентамі Мытнага саюза, Еўразійскага эканамічнага саюза і іншымі міжнародна-прававымі актамі, якія складаюць права Еўразійскага эканамічнага саюза.

Адносіны, звязаныя з увозам у Рэспубліку Беларусь і (або) вывазам з Рэспублікі Беларусь харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў, рэгулююцца гэтым Законам, заканадаўствам аб знешнеэканамічнай дзейнасці, аб мытным рэгуляванні, а таксама міжнароднымі дагаворамі Рэспублікі Беларусь, міжнародна-прававымі актамі, якія складаюць права Еўразійскага эканамічнага саюза.

Калі міжнародным дагаворам Рэспублікі Беларусь устаноўлены іншыя правілы, чым тыя, якія змешчаны ў гэтым Законе, то прымяняюцца правілы міжнароднага дагавора.

Патрабаванні гэтага Закона не перашкаджаюць устанаўленню заканадаўчымі актамі, якія рэгулююць пытанні забеспячэння рэжымаў надзвычайнага або ваеннага становішча, іншых правілаў, чым тыя, якія ўстаноўлены гэтым Законам і іншымі актамі заканадаўства ў галіне забеспячэння якасці і бяспекі харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў.

Артыкул 3. Сфера дзеяння гэтага Закона

Гэты Закон рэгулюе адносіны ў галіне забеспячэння якасці і бяспекі харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў.

Дзеянне гэтага Закона не распаўсюджваецца на фізічных асоб, якія не з'яўляюцца індывідуальнымі прадпрымальнікамі і якія ажыццяўляюць вытворчасць і (або) абарот харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў.

Артыкул 4. Асноўныя прынцыпы дзяржаўнай палітыкі ў галіне забеспячэння якасці і бяспекі харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў

Асноўнымі прынцыпамі дзяржаўнай палітыкі ў галіне забеспячэння якасці і бяспекі харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў з'яўляюцца:

— захаванне роўнасці правоў юрыдычных асоб, індывідуальных прадпрымальнікаў на ажыццяўленне дзейнасці ў галіне забеспячэння якасці і бяспекі харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў;

— прэзумпцыя добрасумленнасці юрыдычных асоб, індывідуальных прадпрымальнікаў, якія ажыццяўляюць вытворчасць і (або) абарот харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў;

— недапушчальнасць незаконнага ўмяшання дзяржаўных органаў і іншых дзяржаўных арганізацый у дзейнасць юрыдычных асоб, індывідуальных прадпрымальнікаў, якія ажыццяўляюць вытворчасць і (або) абарот харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў;

— адказнасць дзяржаўных органаў і іншых дзяржаўных арганізацый за забеспячэнне якасці і бяспекі харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў.

Артыкул 5. Паўнамоцтвы Прэзідэнта Рэспублікі Беларусь у галіне забеспячэння якасці і бяспекі харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў

Прэзідэнт Рэспублікі Беларусь у галіне забеспячэння якасці і бяспекі харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў вызначае адзіную дзяржаўную палітыку і ажыццяўляе іншыя паўнамоцтвы ў адпаведнасці з Канстытуцыяй Рэспублікі Беларусь, гэтым Законам і іншымі заканадаўчымі актамі.

Артыкул 6. Паўнамоцтвы Савета Міністраў Рэспублікі Беларусь, іншых дзяржаўных органаў і іншых дзяржаўных арганізацый у галіне забеспячэння якасці і бяспекі харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў

Савет Міністраў Рэспублікі Беларусь у галіне забеспячэння якасці і бяспекі харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў:

— забяспечвае правядзенне адзінай дзяржаўнай палітыкі;

— забяспечвае міжнароднае супрацоўніцтва Рэспублікі Беларусь;

— каардынуе дзейнасць падпарадкаваных Савету Міністраў Рэспублікі Беларусь рэспубліканскіх органаў дзяржаўнага кіравання і іншых дзяржаўных арганізацый, а таксама мясцовых выканаўчых і распарадчых органаў;

— вызначае парадак узаемадзеяння падпарадкаваных Савету Міністраў Рэспублікі Беларусь рэспубліканскіх органаў дзяржаўнага кіравання і іншых дзяржаўных арганізацый, а таксама мясцовых выканаўчых і распарадчых органаў, уключаючы ўзаемнае інфармаванне аб выяўленні магчымых рызык неспрыяльнага ўплыву харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў на жыццё і здароўе чалавека, а таксама наступстваў гэтага ўплыву;

— вызначае парадак і ўмовы правядзення юрыдычнымі асобамі, індывідуальнымі прадпрымальнікамі, якія ажыццяўляюць вытворчасць і (або) абарот харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў, кантролю якасці і бяспекі вырабленых і (або) тых, якія ўвозяцца ў Рэспубліку Беларусь, біялагічна актыўных дабавак да ежы і спецыялізаваных харчовых прадуктаў для харчавання спартсменаў;

— вызначае парадак пацвярджэння юрыдычнымі асобамі, індывідуальнымі прадпрымальнікамі, якія ажыццяўляюць вытворчасць і (або) абарот харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў, звестак аб спецыяльных уласцівасцях (спецыяльныя пажыўныя ўласцівасці, паказанні, супрацьпаказанні да прымянення асобнымі ўзроставымі групамі насельніцтва, а таксама пры асобных відах захворванняў) харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў, у тым ліку біялагічна актыўных дабавак да ежы, заяўленых уласцівасцях спецыялізаваных харчовых прадуктаў, якія выносяцца на маркіроўку;

— вызначае з улікам патрабаванняў тэхнічных рэгламентаў Мытнага саюза, Еўразійскага эканамічнага саюза і іншых міжнародна-прававых актаў, якія складаюць права Еўразійскага эканамічнага саюза, парадак абароту біялагічна актыўных дабавак да ежы і месцы іх рэалізацыі;

— вызначае з улікам патрабаванняў актаў заканадаўства, тэхнічных рэгламентаў Мытнага саюза, Еўразійскага эканамічнага саюза і іншых міжнародна-прававых актаў, якія складаюць права Еўразійскага эканамічнага саюза, парадак правядзення юрыдычнымі асобамі, індывідуальнымі прадпрымальнікамі, якія ажыццяўляюць вытворчасць і (або) абарот харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў, канфіскацыі, вяртання, знішчэння, утылізацыі харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў, якія не адпавядаюць устаноўленым патрабаванням да іх якасці і бяспекі;

— ажыццяўляе іншыя паўнамоцтвы ў адпаведнасці з Канстытуцыяй Рэспублікі Беларусь, гэтым Законам, іншымі законамі і актамі Прэзідэнта Рэспублікі Беларусь.

Другія дзяржаўныя органы і іншыя дзяржаўныя арганізацыі рэалізуюць адзіную дзяржаўную палітыку ў галіне забеспячэння якасці і бяспекі харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў у межах сваёй кампетэнцыі.

Артыкул 7. Забеспячэнне якасці і бяспекі харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў

Якасць і бяспека харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў забяспечваюцца шляхам:

— тэхнічнага нармавання і стандартызацыі ў дачыненні да харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў;

— устанаўлення санітарна-эпідэміялагічных патрабаванняў да харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў, іх вытворчасці і (або) абароту;

— правядзення ветэрынарна-санітарнай экспертызы неперапрацаванай харчовай сыравіны жывёльнага паходжання;

— правядзення дзяржаўнай рэгістрацыі харчовых прадуктаў і вырабаў, якія кантактуюць з харчовай сыравінай і харчовымі прадуктамі, вызначаных тэхнічнымі рэгламентамі Мытнага саюза, Еўразійскага эканамічнага саюза і іншымі міжнародна-прававымі актамі, якія складаюць права Еўразійскага эканамічнага саюза;

— правядзення дзяржаўнай санітарна-гігіенічнай экспертызы харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў, матэрыялаў і вырабаў (за выключэннем тых, якія падлягаюць дзяржаўнай рэгістрацыі);

— ліцэнзавання асобных відаў дзейнасці па вытворчасці і (або) абароце харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў;

— сертыфікацыі або дэкларавання адпаведнасці харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў у адпаведнасці з актамі заканадаўства, тэхнічнымі рэгламентамі Мытнага саюза, Еўразійскага эканамічнага саюза і іншымі міжнародна-прававымі актамі, якія складаюць права Еўразійскага эканамічнага саюза;

— правядзення ў выпадках, устаноўленых актамі заканадаўства, тэхнічнымі рэгламентамі Мытнага саюза, Еўразійскага эканамічнага саюза і іншымі міжнародна-прававымі актамі, якія складаюць права Еўразійскага эканамічнага саюза, выпрабаванняў харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў у выпрабавальных лабараторыях (цэнтрах) па паказчыках бяспекі, а таксама па паказчыках якасці, якія задэклараваны вытворцам;

— выканання юрыдычнымі асобамі, індывідуальнымі прадпрымальнікамі, якія ажыццяўляюць вытворчасць і (або) абарот харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў, патрабаванняў да працэсаў распрацоўкі харчовых прадуктаў, вытворчасці, перапрацоўкі (апрацоўкі), рэалізацыі, захоўвання, транспартавання, выкарыстання, знішчэння, утылізацыі, увозу ў Рэспубліку Беларусь, вывазу з Рэспублікі Беларусь харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў, устаноўленых актамі заканадаўства, міжнароднымі дагаворамі Рэспублікі Беларусь, а таксама тэхнічнымі рэгламентамі Мытнага саюза, Еўразійскага эканамічнага саюза і іншымі міжнародна-прававымі актамі, якія складаюць права Еўразійскага эканамічнага саюза;

— правядзення юрыдычнымі асобамі, індывідуальнымі прадпрымальнікамі, якія ажыццяўляюць вытворчасць і (або) абарот харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў, вытворчага, у тым ліку лабараторнага або іншага, кантролю якасці і бяспекі харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў, умоў іх вытворчасці, перапрацоўкі (апрацоўкі), рэалізацыі, захоўвання, транспартавання з улікам вызначэння крытычных кантрольных кропак;

— прыняцця мер па папярэджанні і спыненні парушэнняў заканадаўства ў галіне забеспячэння якасці і бяспекі харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў, а таксама па прыцягненні вінаватых асоб да адказнасці;

— прыняцця іншых мер, накіраваных на забеспячэнне якасці і бяспекі харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў.

Артыкул 8. Інфармацыя аб якасці і бяспецы харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў

Інфармацыя аб якасці і бяспецы харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў павінна змяшчацца ў суправаджальных дакументах, на ўпакоўцы, этыкетках або даводзіцца да ведама насельніцтва іншым спосабам на беларускай і (або) рускай мовах, калі іншае не прадугледжана тэхнічнымі рэгламентамі Мытнага саюза, Еўразійскага эканамічнага саюза і іншымі міжнародна-прававымі актамі, якія складаюць права Еўразійскага эканамічнага саюза, і ўключаць:

— найменне харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў;

— звесткі аб вытворцы (назва і месца знаходжання юрыдычнай асобы, прозвішча, уласнае імя, імя па бацьку (калі такое маецца) і адрас рэгістрацыі па месцы жыхарства індывідуальнага прадпрымальніка), а ў выпадках, устаноўленых тэхнічнымі рэгламентамі Мытнага саюза, Еўразійскага эканамічнага саюза і іншымі міжнародна-прававымі актамі, якія складаюць права Еўразійскага эканамічнага саюза, — найменне і месца знаходжання ўпаўнаважанай вытворцам асобы, звесткі аб юрыдычнай асобе, індывідуальным прадпрымальніку (назва і месца знаходжання юрыдычнай асобы, прозвішча, уласнае імя, імя па бацьку (калі такое маецца) і адрас рэгістрацыі па месцы жыхарства індывідуальнага прадпрымальніка), якія ажыццяўляюць увоз у Рэспубліку Беларусь, рэалізацыю і выкарыстанне харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў і якія нясуць адказнасць за адпаведнасць гэтых харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў устаноўленым патрабаванням да іх якасці і бяспекі, вытворчасці і (або) абароту;

— звесткі аб юрыдычнай асобе, індывідуальным прадпрымальніку (назва і месца знаходжання юрыдычнай асобы, прозвішча, уласнае імя, імя па бацьку (калі такое маецца) і адрас рэгістрацыі па месцы жыхарства індывідуальнага прадпрымальніка), якія ажыццяўляюць упакоўванне харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў не ў месцы іх вытворчасці для наступнай рэалізацыі або па заказе іншай юрыдычнай асобы, індывідуальнага прадпрымальніка (за выключэннем выпадкаў упакоўвання ў спажывецкую ўпакоўку суб'ектамі гандлю, якія ажыццяўляюць рознічны гандаль);

— звесткі аб складзе і харчовай каштоўнасці харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў, а для біялагічна актыўных дабавак да ежы і спецыялізаваных харчовых прадуктаў для харчавання спартсменаў таксама звесткі аб колькаснай наяўнасці біялагічна актыўных рэчываў (у грамах, міліграмах, мілілітрах, працэнтнай колькасці), харчовай каштоўнасці (энергетычная каштоўнасць, колькасць бялкоў, тлушчаў, вугляводаў, вітамінаў, мінеральных рэчываў) з указаннем працэнта ад рэкамендаванага ўзроўню сутачнага спажывання або нормаў фізіялагічных патрэбаў чалавека;

— рэкамендацыі і (або) абмежаванні па выкарыстанні (прыгатаванні) харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў у выпадку, калі іх выкарыстанне (прыгатаванне) без гэтых рэкамендацый і (або) абмежаванняў абцяжарана або можа нанесці шкоду жыццю і здароўю чалавека, яго маёмасці, прывесці да зніжэння або страты смакавых уласцівасцей;

— указанне на тое, што біялагічна актыўная дабаўка да ежы не з'яўляецца лекавым сродкам;

— указанне на тое, што харчовая сыравіна і харчовыя прадукты атрыманы з ужываннем генна-інжынерных арганізмаў;

— колькасць, дату вырабу і тэрмін прыдатнасці харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў (для біялагічна актыўных дабавак да ежы і спецыялізаваных харчовых прадуктаў для харчавання спартсменаў дадаткова павінны быць указаны форма выпуску і нумар партыі (серыі));

— умовы захоўвання харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў, якія ўстаноўлены вытворцам або прадугледжаны тэхнічнымі рэгламентамі Мытнага саюза, Еўразійскага эканамічнага саюза і іншымі міжнародна-прававымі актамі, якія складаюць права Еўразійскага эканамічнага саюза, а таксама ўмовы захоўвання харчовых прадуктаў пасля адкрыцця ўпакоўкі, якая ахоўвала іх ад псавання, якасць і бяспека якіх змяняюцца пасля адкрыцця гэтай упакоўкі;

— адзіны знак абарачэння прадукцыі на рынку дзяржаў — членаў Еўразійскага эканамічнага саюза ў выпадках, устаноўленых тэхнічнымі рэгламентамі Мытнага саюза, Еўразійскага эканамічнага саюза і іншымі міжнародна-прававымі актамі, якія складаюць права Еўразійскага эканамічнага саюза;

— іншыя звесткі, у тым ліку папераджальныя, устаноўленыя актамі заканадаўства, міжнароднымі дагаворамі Рэспублікі Беларусь, а таксама тэхнічнымі рэгламентамі Мытнага саюза, Еўразійскага эканамічнага саюза і іншымі міжнародна-прававымі актамі, якія складаюць права Еўразійскага эканамічнага саюза.

Інфармацыя аб якасці і бяспецы харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў можа змяшчаць дадатковыя звесткі, у тым ліку звесткі аб дакуменце, у адпаведнасці з якім выраблены харчовая сыравіна і харчовыя прадукты, прыдуманая (арыгінальная) назва харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў, таварны знак, звесткі аб уладальніку выключнага права на таварны знак, найменне месца паходжання харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў, найменне і месца знаходжання ліцэнзіяра, знакі сістэм дабравольнай сертыфікацыі.

Указанне звестак пра адмысловыя ўласцівасці (спецыяльныя пажыўныя ўласцівасці, паказанні, супрацьпаказанні да прымянення асобнымі ўзроставымі групамі насельніцтва, а таксама пры асобных відах захворванняў) харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў, у тым ліку біялагічна актыўных дабавак да ежы, заяўленых уласцівасцях спецыялізаваных харчовых прадуктаў у суправаджальных дакументах, на ўпакоўцы, этыкетках ажыццяўляецца пры наяўнасці дакументаў, якія пацвярджаюць гэтыя ўласцівасці.

Артыкул 9. Кантроль (нагляд) у галіне забеспячэння якасці і бяспекі харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў

Кантроль (нагляд) у галіне забеспячэння якасці і бяспекі харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў ажыццяўляюць упаўнаважаныя на тое заканадаўчымі актамі дзяржаўныя органы (іх структурныя падраздзяленні з правамі юрыдычнай асобы, тэрытарыяльныя органы, падпарадкаваныя арганізацыі) (далей — дзяржаўныя органы, якія ажыццяўляюць кантроль (нагляд) у галіне забеспячэння якасці і бяспекі харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў) у адпаведнасці з заканадаўствам аб кантрольнай (нагляднай) дзейнасці.

Артыкул 10. Правы юрыдычных асоб, індывідуальных прадпрымальнікаў, якія ажыццяўляюць вытворчасць і (або) абарот харчовай сыравіны і харчовых вырабаў

Юрыдычныя асобы, індывідуальныя прадпрымальнікі, якія ажыццяўляюць вытворчасць і (або) абарот харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў, маюць права:

— уносіць у дзяржаўныя органы прапановы аб удасканаленні заканадаўства ў галіне забеспячэння якасці і бяспекі харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў;

— абскарджваць рашэнні па актах праверкі дзяржаўных органаў, якія ажыццяўляюць кантроль (нагляд) у галіне забеспячэння якасці і бяспекі харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў, патрабаванні (прадпісанні) аб ліквідацыі парушэнняў, дзеянні (бяздзейнасць) іх службовых асоб;

— ажыццяўляць іншыя правы ў галіне забеспячэння якасці і бяспекі харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў у адпаведнасці з актамі заканадаўства, тэхнічнымі рэгламентамі Мытнага саюза, Еўразійскага эканамічнага саюза і іншымі міжнародна-прававымі актамі, якія складаюць права Еўразійскага эканамічнага саюза.

Артыкул 11. Абавязкі юрыдычных асоб, індывідуальных прадпрымальнікаў, якія ажыццяўляюць вытворчасць і (або) абарот харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў

Юрыдычныя асобы, індывідуальныя прадпрымальнікі, якія ажыццяўляюць вытворчасць і (або) абарот харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў, абавязаны:

— праводзіць вытворчы, у тым ліку лабараторны ці іншы, кантроль якасці і бяспекі харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў, умоў іх вытворчасці, перапрацоўкі (апрацоўкі), рэалізацыі, захоўвання, транспартавання з улікам вызначэння крытычных кантрольных кропак;

— забяспечваць кантроль выканання этапаў тэхналагічнага працэсу стварэння харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў;

— ствараць умовы, якія забяспечваюць якасць і бяспеку харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў пры іх вытворчасці і (або) абароце, у тым ліку забяспечваць захоўванне і транспартаванне харчовай сыравіны для вытворчасці харчовых прадуктаў і харчовых прадуктаў, прызначаных для рэалізацыі ва ўмовах, якія забяспечваюць захаванне іх якасці і бяспекі, у спецыяльна прызначаных або абсталяваных для гэтых мэт памяшканнях і транспартных сродках, якія адпавядаюць устаноўленым патрабаванням;

— упакоўваць харчовую сыравіну і харчовыя прадукты ў адпаведнасці з патрабаваннямі тэхнічных рэгламентаў Мытнага саюза, Еўразійскага эканамічнага саюза і іншых міжнародна-прававых актаў, якія складаюць права Еўразійскага эканамічнага саюза, з прымяненнем спосабаў, якія забяспечваюць захаванне якасці і бяспекі пры іх вытворчасці і (або) абароце;

— прадстаўляць насельніцтву і дзяржаўным органам, якія ажыццяўляюць кантроль (нагляд) у галіне забеспячэння якасці і бяспекі харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў, дакладную інфармацыю аб якасці і бяспецы харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў, якая адпавядае патрабаванням да зместу і спосабаў прадстаўлення такой інфармацыі, устаноўленым гэтым Законам, іншымі актамі заканадаўства, міжнароднымі дагаворамі Рэспублікі Беларусь, а таксама тэхнічнымі рэгламентамі Мытнага саюза, Еўразійскага эканамічнага саюза і іншымі міжнародна-прававымі актамі, якія складаюць права Еўразійскага эканамічнага саюза;

— прыпыняць вытворчасць і (або) абарот харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў пры выяўленні неадпаведнасці ўстаноўленым патрабаванням да якасці і бяспекі харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў, а ў выпадку немагчымасці ліквідацыі выяўленай неадпаведнасці здымаць з вытворчасці і (або) адбіраць з абароту такія харчовую сыравіну і харчовыя прадукты;

— інфармаваць насельніцтва і дзяржаўныя органы, якія ажыццяўляюць кантроль (нагляд) у галіне забеспячэння якасці і бяспекі харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў, аб неадпаведнасці харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў устаноўленым патрабаванням да іх якасці і бяспекі;

— ажыццяўляць кантроль за ўмовамі працы асоб, якія ў працэсе вытворчасці і (або) абароту харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў ажыццяўляюць непасрэдны кантакт з харчовай сыравінай і харчовымі прадуктамі, а таксама за праходжаннем імі медыцынскіх аглядаў, захаваннем агульных і спецыфічных санітарна-эпідэміялагічных патрабаванняў, гігіенічных нарматываў;

— мець дакумент, які пацвярджае адпаведнасць устаноўленым патрабаванням да якасці і бяспекі харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў, у выпадках, устаноўленых актамі заканадаўства, міжнароднымі дагаворамі Рэспублікі Беларусь, а таксама тэхнічнымі рэгламентамі Мытнага саюза, Еўразійскага эканамічнага саюза і іншымі міжнародна-прававымі актамі, якія складаюць права Еўразійскага эканамічнага саюза;

— забяспечваць нагляд за харчовай сыравінай і харчовымі прадуктамі на стадыях іх вытворчасці і (або) абароту;

— не дапускаць у вытворчасць і (або) абарот харчовую сыравіну і харчовыя прадукты, якія не адпавядаюць устаноўленым патрабаванням да іх бяспекі, патрабаванням да якасці, якія задэклараваныя вытворцам, а таксама фальсіфікаваныя харчовую сыравіну і харчовыя прадукты;

— выконваць патрабаванні да працэсаў утылізацыі і знішчэння харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў, устаноўленыя актамі заканадаўства, міжнароднымі дагаворамі Рэспублікі Беларусь, а таксама тэхнічнымі рэгламентамі Мытнага саюза, Еўразійскага эканамічнага саюза і іншымі міжнародна-прававымі актамі, якія складаюць права Еўразійскага эканамічнага саюза;

— выконваць іншыя абавязкі ў галіне забеспячэння якасці і бяспекі харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў у адпаведнасці з актамі заканадаўства, міжнароднымі дагаворамі Рэспублікі Беларусь, а таксама тэхнічнымі рэгламентамі Мытнага саюза, Еўразійскага эканамічнага саюза і іншымі міжнародна-прававымі актамі, якія складаюць права Еўразійскага эканамічнага саюза.

Артыкул 12. Адказнасць за парушэнне заканадаўства ў галіне забеспячэння якасці і бяспекі харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў

Асобы, вінаватыя ў парушэнні заканадаўства ў галіне забеспячэння якасці і бяспекі харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў, нясуць адказнасць, устаноўленую заканадаўчымі актамі».

Артыкул 2. Савету Міністраў Рэспублікі Беларусь у шасцімесячны тэрмін:

— забяспечыць прывядзенне актаў заканадаўства ў адпаведнасць з гэтым Законам;

— прыняць іншыя меры па рэалізацыі палажэнняў гэтага Закона.

Артыкул 3. Гэты Закон уступае ў сілу ў наступным парадку:

— артыкул 1 — праз шэсць месяцаў пасля афіцыйнага апублікавання гэтага Закона;

— іншыя палажэнні — пасля афіцыйнага апублікавання гэтага Закона.

Прэзідэнт Рэспублікі Беларусь А. Лукашэнка

17 ліпеня 2018 года.

г. Мінск

№ 127-3.

Дадаць каментар

Выбар рэдакцыі

Грамадства

Выбіраем школьную форму разам з вучнямі

Выбіраем школьную форму разам з вучнямі

Штогод «Беллегпрам» выпускае да навучальнага года сотні мадэляў адзення. 

Грамадства

Як актыўная ацэнка заахвочвае да вучобы?

Як актыўная ацэнка заахвочвае да вучобы?

Гэтым летам у Акадэміі паслядыпломнай адукацыі прайшоў ужо другі фестываль актыўнай ацэнкі.

Калейдаскоп

Вясёлыя гісторыі нашых чытачоў

Вясёлыя гісторыі нашых чытачоў

Пра жніво, Мулявіна і падатковага інспектара.