Вы тут

Шукаем у крамах айчынную агародніну і яблыкі


Згодна з рэкамендацыямі, сярэднестатыстычны беларус мусіць з'ядаць у месяц 10 кілаграмаў бульбы, па паўтара кіло памідораў і агуркоў, 450 грамаў зеляніны, тры кілаграмы фруктаў. Ці можна «выканаць план» за кошт айчыннай прадукцыі? «Звязда» вырашыла паглядзець, ці шмат беларускай гародніны і яблыкаў можна знайсці зімой на гандлёвых прылаўках і што танней — купляць сваё ці імпартнае.


Фасоўка наша, зеляніна замежная

Вывучаем асартымент у некалькіх сталічных гандлёвых сетках. У першай з іх знаходзім на прылаўку беларускія агуркі за шэсць рублёў — імпартных канкурэнтаў няма. А вось побач з айчыннымі яблыкамі (яны каштуюць два рублі за кілаграм) ляжаць чатыры сарты польскіх, амаль па такой жа цане. Памідоры (4,80 рубля за кілаграм) — з Турцыі, грушы — з Нідэрландаў. Затое бульба, буракі, морква (мытая пакупнікам асабліва даспадобы) і капуста — з нашых засекаў. Калі вам патрэбна рэпчатая цыбуля, то ёсць беларуская, іншыя ж сарты прывезеныя з замежжа: цыбуля-шалот з Францыі, чырвоная цыбуля — з Украіны.

У другой краме яблыкаў з айчынных садоў не знаходзім. Усе восем відаў, якія выстаўлены на продаж, — з Польшчы, па два рублі за кілаграм і больш. А беларускія агуркі аказваюцца на рубель даражэйшыя за імпартныя... Тая ж сітуацыя і з часнаком — наш каштуе восем рублёў за кілаграм, кітайскі — сем. І выглядае апошні больш прывабна. Салодкі перац у краму пастаўляюць з Македоніі, таматы з Турцыі, Іспаніі і Егіпта. Белакачанная капуста з беларускіх сховішчаў, а пекінская — з украінскіх.

Ёсць на прылаўках зеляніна, вырашчаная ў нашых цяпліцах, — зялёная цыбуля, кроп, пятрушка, кінза. А вось больш экзатычная «трава» толькі расфасавана ў Беларусі: калі ўважліва прачытаць этыкетку, то даведаешся, што корн і рукала прывезены з Італіі, а шалфей, мята і базілік — з Ізраіля. Добра, што хоць бульба не егіпецкая, а свая, родненькая, — па 80 капеек за кілаграм.

Разглядаем паліцы з агароднінай у трэцяй гандлёвай сетцы. Радыска за 7,75 рубля дастаўлена з Польшчы, таматы (ад трох рублёў за кілаграм) — з Турцыі, Украіны, Марока. Брокалі і каляровая капуста таксама вырашчаны не ў нас, а ў Польшчы. З 13 сартоў яблыкаў знаходзім адзін беларускі — ён не самы прыгожы, але самы танны. «Вой, як пахнуць смачна», — удыхае водар айчыннага яблычка пакупніца-пенсіянерка і кладзе некалькі штук у кошык. Затое асартымент нашай зеляніны ў краме радуе. Ёсць і базілік, і шпінат, і рукала, і размарын, і чабор — усё з беларускіх градак.

Імпартная прадукцыя больш спелая?

У пошуках агародніны і яблыкаў заязджаем на «Камароўку». На некалькіх прылаўках відаць агуркі з айчынных цяпліц — прыгожыя, адборныя. Праўда, дарагія — па пяць-шэсць рублёў за кілаграм.

На адной з вітрын заўважаем беларускія яблыкі па 2,30 рубля. «Гэта з Віцебскай вобласці, — расказвае пра тавар прадаўшчыца Аксана. — Польскія яблыкі пакупнікі не любяць. Грушы чые? Імпартныя. Хоць нашы таксама бываюць, сорту Дзюшэс. Вы іх адразу пазнаеце: яны такімі замучанымі выглядаюць».

Па словах жанчыны, беларускіх памідораў і перцаў у гэты час не бывае. «Дзе вы чулі, каб іх у нас зімой вырошчвалі? Па тэлебачанні? Дык там і мандарыны ў нашых цяпліцах паказвалі, але да нас на продаж такія ні разу не паступалі».

Вольга, якая гандлюе агароднінай у суседнім радзе, дзеліцца, што яны з задавальненнем закупляюць айчынную прадукцыю — але ў сезон. «А зімой і ўвесну лепш разбіраецца імпартная. Нашы людзі любяць спелую агародніну, а тая, якая вырошчваецца ў нашых цяпліцах, так сабе», — лічыць прадаўшчыца.

Цану на агуркі накручваюць крамы

Штогод на ўнутраны рынак Беларусі паступае да 330 тысяч тон айчыннай агародніны, 160 тысяч тон бульбы, 370 тысяч тон фруктаў, пладоў і ягад. Доля імпарту па многіх пазіцыях невысокая. Так, у гандлёвых сетках удзельная вага беларускіх буракоў складае 96 %, бульбы — 93 %, морквы і агуркоў — па 89 %, капусты — 72 %. А вось доля айчыннай садавіны і ягад у крамах усяго восем працэнтаў.

На агракамбінаце «Ждановічы» зімой вырошчваюць толькі ружы і агуркі.

— З сакавіка будуць ужо і памідоры, і перцы, і баклажаны. Ёсць магчымасць вырошчваць іх круглы год, але гэта будзе эканамічна нявыгадна. Светлавых дзён у краіне мала, і баклажанам і памідорам не хапае святла. А агуркі больш прыстасаваныя да нашых кліматычных умоў, могуць расці і ў цёмны час сутак, — тлумачыць генеральны дырэктар агракамбіната Рыгор ЧУЙКО.

— Чаму нашы агуркі даражэйшыя за імпартныя?

— Гэта гандлёвыя сеткі накручваюць цану. Імпартную агародніну трэба прадаць хутчэй, каб не сапсавалася, а наша захоўваецца даўжэй. Таму на беларускія агуркі ў краме робіцца вялікая нацэнка. Гэта не мы завышаем кошт, — запэўнівае Рыгор Чуйко. Па яго словах, попыт на айчынную прадукцыю ёсць, але на камбінаце няма тэхнічных магчымасцяў вырошчваць больш — пад агуркі адведзены толькі два гектары.

У Мінскім парнікова-цяплічным камбінаце круглы год растуць не толькі агуркі, але і зеляніна: салата, пятрушка, рукала, кінза, мята, базілік, сельдэрэй. «У студзені мы перадалі на продаж 150 тон агуркоў і 12,7 тоны зялёных культур, — дзеліцца генеральны дырэктар прадпрыемства Сяргей СЛАЎНІКАЎ. — У нас заключана каля паўтары тысячы дагавораў на пастаўку, у асноўным з буйнымі гандлёвымі сеткамі. Большасць прадукцыі рэалізуем у Мінску».

Самая хадавая пазіцыя — салата. Іншая зеляніна карыстаецца значна меншым попытам. «Але траты ў сувязі з гэтым невялікія. Па дагаворах мы не прымаем прадукцыю назад. У крамы ёсць пяць дзён, каб рэалізаваць яе, таму гэта ўжо іх задача, як гэта зрабіць».

У тым, што беларуская зеляніна каштуе ў гандлёвых сетках прыкладна столькі ж, колькі і імпартная, а не танней, Сяргей Слаўнікаў не бачыць нічога дзіўнага. Ён тлумачыць гэта вялікімі затратамі на электраэнергію — яны складаюць 50 працэнтаў сабекошту прадукцыі. Вядома, у Італіі і Турцыі, дзе круглы год сонечна, такіх выдаткаў няма.

Разам з тым камбінат кожны год імкнецца пашыраць асартымент і бярэ на выпрабаванне новае насенне. Часцей гэта розныя сарты салаты.

Наталля ЛУБНЕЎСКАЯ

Фота Анатоля КЛЕШЧУКА

Загаловак у газеце: Часнок — з Кітая, рукала — з Беларусі

Дадаць каментар

Выбар рэдакцыі

Грамадства

Школа заўтрашняга дня. У трэндзе — медыянавыкі, гейміфікацыя і сторытэлінг

Школа заўтрашняга дня. У трэндзе — медыянавыкі, гейміфікацыя і сторытэлінг

У мінулыя выхадныя сталічны бізнес-клуб «Імагуру» ўжо другі раз прымаў на сваіх плошчах педагагічную неканферэнцыю. 

Культура

Гісторыкі спадзяюцца знайсці дакладную дату заснавання Мірскага замка

Гісторыкі спадзяюцца знайсці дакладную дату заснавання Мірскага замка

Вызначыць дакладны час з'яўлення на Беларусі вядомага абарончага збудавання дагэтуль немагчыма, хоць розных гіпотэз існуе шмат.

Грамадства

«Ніколі не губляйце мару дзяцінства!»

«Ніколі не губляйце мару дзяцінства!»

Мы з Аленай Варановіч пазнаёміліся выпадкова, на вуліцы. Адразу разгаварыліся і знайшлі агульную мову. Тады за кубкам кавы яна сказала мне важныя словы: «Ніколі не губляй мару дзяцінства».

Спорт

Уладзімір Шантаровіч: Кажуць, я — геній, і мне гэта вельмі не падабаецца

Уладзімір Шантаровіч: Кажуць, я — геній, і мне гэта вельмі не падабаецца

Як трэнер пабудаваў сістэму, якая выхоўвае алімпійскіх чэмпіёнаў.