22 Чэрвень, чацвер

Вы тут

Як палепшыць умовы для прадпрымальнікаў


Амаль тры тыдні мінула, як Міністэрства антыманапольнага рэгулявання і гандлю ўвяло мараторый на праверкі. Галоўная мэта гэтага кроку — пазбегнуць дублюючых функцый з сумежнымі службамі-кантралёрамі. У такім рэжыме ведамства прапрацуе да выхаду ўказа Прэзідэнта па кантрольна-нагляднай дзейнасці. Чакаецца, што наноў распрацаваныя падыходы прывядуць да адкрыцця новых прадпрыемстваў і прытоку інвестыцый, а таксама развіцця канкурэнцыі. Але гэта толькі першы крок да паляпшэння бізнес-клімату ў краіне. Якімі бачацца наступныя дзеянні? Пра гэта паразважаў Уладзімір КАРАГІН, старшыня прэзідыума Рэспубліканскай канфедэрацыі прадпрымальніцтва.


— На ваш погляд, калі не праверкамі, то якім чынам варта рэгуляваць дзейнасць прадпрымальнікаў?

— Праверкі — гэта самая прымітыўная частка працэсу рэгулявання працы прадпрымальнікаў. Актыўная праверачная дзейнасць кантрольных органаў — а іх у нас больш за 60 — стварае абстаноўку боязі і недаверу. Гэта ўплывае на дзелавы клімат, на настрой бізнесмена, якога такая атмасфера можа дэматываваць. Між іншым, вядзенне ўласнай справы — гэта творчасць, для якой таксама важныя камфортныя ўмовы. Уявіце, што музыканту перад канцэртам сапсуюць настрой. У яго будуць дрыжаць рукі. Як ён тады сыграе?

Дзейнасць прадпрымальніка пастаянна спалучаецца з рызыкай. Сусветная статыстыка паказвае, што ў першы год пасля адкрыцця 80% фірмаў прыходзяць да банкруцтва. Нават у Амерыцы! А там сістэма падтрымкі бізнесу наладжана даўно. Бізнесмены, як маладыя парасткі, што прабіваюцца скрозь асфальт, могуць трапіць у неспрыяльны клімат. Таму мы падтрымліваем рашэнне Прэзідэнта перагледзець заканадаўства, сістэму рэгулявання бізнесу.

Што датычыцца альтэрнатывы сістэмы рэгуляцыіі, тут перш-наперш трэба гаварыць пра вынясенне папярэджанняў, а ўжо пасля пра выпісванне штрафу. Хоць у ідэале варта працаваць на апярэджанне: больш кансультаваць. Часцей за ўсё прадпрымальнік не робіць нічога крымінальнага. А за дробныя памылкі ці варта адразу ж караць рублём? Магчыма, у памылцы чалавека можа хавацца заканадаўчая хіба, калі яна неаднаразова сустракаецца.

Сёння ў маленькім прыдарожным кафэ, каб сасмажыць яечню, павінны быць тры асобныя халадзільнікі: для яек, для мяса і для агародніны. І дранікі робяць з бульбяной мукі, зробленай у Германіі ці Польшчы, а не з сырой беларускай бульбы, бо для гэтага трэба мець некалькі мыечных пакояў. Але калі ўсё выканаць, ці магчыма з такой кавярні атрымаць прыбытак? І якім будзе кошт страў? Пры нармальнай канкурэнцыі цэны рэгулюе спажывец. Бо ён — апора малога і сярэдняга бізнесу. Бізнес развіваецца толькі тады, калі ўлічаны інтарэсы спажыўцоў.

— І ўсё ж зараз актыўна ўзяліся за вырашэнне набалелых пытанняў...

— Калі казаць аб спрашчэнні, патанненні, скарачэнні тэрмінаў выканання адміністрацыйных працэдур, якіх больш за 750, — то над гэтым, а таксама над скарачэннем колькасці абавязковых ліцэнзій, працуе спецыяльна створаная група на чале з першым намеснікам прэм'ер-міністра Васілём Мацюшэўскім. Ствараецца таксама спецыяльны электронны рэсурс з пакрокавай інструкцыяй, у якія інстанцыі трэба прыйсці, каб аформіць уласную справу. Напрыклад, каб стварыць кафэ, трэба прайсці «квэст» у 25 пунктаў. 30% прадпрымальнікаў спыняюцца на палове шляху, а колькі згублена часу і сродкаў!

Але галоўнае пытанне — складанасці ў планаванні спраў. Шмат здзелак заключаюцца на тры, а то і пяць гадоў наперад, так званыя ф'ючарсныя. Напрыклад, збожжа. Яно прадаецца на біржах, грошы паступаюць вытворцу, ён набывае тэхніку і пасля вырабляе прадукт на заказ. Калі эканамічны стан у краіне зменлівы, мы ўжо не можам так далёка планаваць, асабліва калі гэта датычыцца аптовых закупак.

Сёння не хапае прадпрымальнікаў, здольных стварыць працоўнае месца для сябе і яшчэ хоць бы для аднаго чалавека. Не хапае ва ўсім свеце. Іншыя краіны з задавальненнем прымуць беларускіх прадстаўнікоў бізнесу, але нам жа іх трэба затрымаць тут. Бо ад іх поспехаў залежыць дабрабыт краіны. Бізнесмен павінен адчуваць не страх і рызыку, а падтрымку, тое, што за ім стаіць увесь беларускі народ, які справядліва ацэньвае зробленую ім пякельную працу.

Вераніка ПУСТАВІТ

pustavіt@zvіazda.by

Фота БЕЛТА

Загаловак у газеце: Задаволіць спажыўца

Дадаць каментар

Выбар рэдакцыі

Грамадства

Як «Звязда» асвятляла першыя месяцы Вялікай Айчыннай

Як «Звязда» асвятляла першыя месяцы Вялікай Айчыннай

Калі гартаеш падшыўкі «Звязды», разумееш, як мала мы пра яе ведаем. 

Спорт

Ванеса Каладзінская: Ад Алімпіяды цяпер хочацца большага

Ванеса Каладзінская: Ад Алімпіяды цяпер хочацца большага

Спартыўных поспехаў яна пачала дасягаць рана.

Грамадства

Як школьніку захаваць здароўе?

Як школьніку захаваць здароўе?

Днямі на базе 32-й сталічнай школы прайшла калегія трох міністэрстваў — адукацыі, аховы здароўя, спорту і турызму.

Грамадства

Як адпачыць без рызыкі для жыцця?

Як адпачыць без рызыкі для жыцця?

Па стане на 19 чэрвеня вада адабрала жыцці 99 чалавек, у тым ліку 7 непаўналетніх.